Glineni pekač

za pripremu hrane u električnoj pećnici ili u žaru

Svaki naš proizvod, pa tako i glineni pekač, jer ručni i unikatni rad. Svaki poklopac i svako tijelo pekača izrađujemo ručno na lončarskom kolu, ručno uparujemo poklopac sa tijelom, ručno izrađujemo i ljepimo dršku na poklopcu pa sve zajedno ručno glaziramo i dva puta pečemo u keramičkoj peći. Tehnološki gledano ne postoji dugotrajniji proces izrade pekača, ali kvaliteta proizvoda koja se na ovaj način postiže je iznimna, i uporabno i estetski gledano. Samo sa takvih pekačem smo u potpunosti zadovoljni. Samo takav pekač bi mi poklonili svojoj rodbini ili prijateljima. Samo takav pekač možemo prodati vama.

Glineni pekači (zemljeni ili rimski pekači kako se još zovu) su posude za pripremu hrane napravljene od gline. Nekad, dok su metalne posude bile skupe i rijetke se koristio za pripremu hrane iz praktičnih razloga. Danas sve više spoznajemo da hrana pripremljena u ovakvih posudama nije samo ukusna, već i zdrava!

2016-03-05 14.15.38

Zašto koristiti glineni pekač?

 • pekač čuva nutritivne sastojke – glina je dobar izolator što znači da se hrana u glinenom pekaču kuha na nižim temperaturama i duže vremena. Na taj način hrana ne može zagoriti a pripremljena hrana vrlo je ukusna jer su svi okusi imali vremena povezati se
 • praktičan je – priprema hrane u pekaču je vrlo jednostavna, sve sastojke pomješate, stavite pekač u električnu pećnicu, namjestite timer na 3 sata i to je to. Ako vam pekač slučajno ostane u pećnici pola sata duže, nema veze, hrana će biti još bolja!
 • zdraviji je – glina je kemijski gledano potpuno inertna i ni na koji način kemijski ne reagira sa hranom, što nije slučaj kod pripreme hrane u metalnim posudama

Način korištenja glinenog pekača i ostalog glinenog posuđa:

 • električna pećnica – najjednostavniji način, pekač sa svom hranom i poklopcem stavite u hladnu električnu pećnicu i upalite ju. Nakon tri sata hrana je gotova! Ovisno o vrsti hrane priprema će trajati od 2 do 3 sata. Ukoliko pečete veće komade hrane (npr teletinu) možete skinuti poklopac i promješati hranu jedan ili dva puta prilikom pečenja. Također, možete skinuti zadnjih pola sata poklopac da se hrana zapeče (ukoliko radite primjerice “gravče na tavče”).
 • priprema u žaru – oni hrabriji mogu probati pripremati hranu kao nekad, na žaru. Potrebno je pripremiti žar, razgrnuti ga, položiti posudu sa pripremljenim namirnicama na toplu podlogu i sa strane posude nagrnuti žar. Obratite pažnju da žar mora biti ravnomjerno raspoređen oko posude i pazite da otvoreni plamen nikad ne dotiče zdjelu!
 • ostale načine pripreme, kao što su na plameniku, na električnoj ploči, na otvorenom plamenu, zbog praktičnih razloga i dugotrajnosti vaše peke ne preporučamo.

Još par savjeta vlasnicima naših glinenih pekača, peka i glaziranog glinenog posuđa općenito:

 • naše pekače i ostalo glineno posuđe ne treba prije upotrebe namakati u vodi, materijali koje koristimo dovoljno su kvalitetni da to više nije potrebno
 • topao pekač ili peku nikad ne stavljati pod mlaz hladne vode
 • tople  pekače i peke uvijek stavljati na drveni, pleteni ili sličan podložak
 • peku ili pekač nikad ne izlagati direktno otvorenom plamenu
 • bez obzira na način upotrebe peku i pekač uvijek treba zagrijavati ravnomjerno

Ako imate bilo kakvo dodatno pitanje slobodno nas kontaktirajte!

O ostalom posuđu koje izrađujemo možete saznati ovdje.

Facebook Comments